11. SPOT 24. – 26. marec 2014

Dijaki 4. letnika programa ekonomski tehnik in 3. letnikov gimnazije (podjetniški modul) so se skupaj s profesoricami Patricijo Kastelic Volf, Mojco Železnik Buda in Lucijo Stanič Brezec, v jutranjih urah iz Sežane odpeljali proti slovenski obali, natančneje v Piran.

Kot poprejšnja leta, tudi to ni izjema. Pred njimi so trije dnevi, sicer »razglašeni« kot 11. sežanski podjetniško oglaševalski tabor, ki so se ga udeležile tudi pretekle generacije. Dijaki bomo s pridobljenim znanjem ustvarjali oglase ter z njimi sodelovali na tekmovanjih, zato se moramo še posebej potruditi! Kako pravijo? » Nikoli ne reci nikoli.« Mogoče katera od skupin, v katere smo razdeljeni, prejme nagrado za svoj trud.

Po prihodu v Piran smo se namestili. Lastnik Hostla Val nas je nagovoril ter nas »podučil« o pravilih, brez katerih tudi ne gre. Ura je kmalu »napovedala« čas kosila, zato smo se odpravili v bližnjo gostilno, kjer so nas prijetno pogostili z morsko pojedino.

Po kosilu smo imeli ves popoldan zanimivi predavanji. S svojimi idejami, načinom in ljubeznijo do svojega poklica, kar smo vsi dijaki občutili, sta z veseljem predavala prof. Samo Onič in režiser Peter Lombar.

S prof. Samom Oničem smo se podrobneje posvetili vizualnim komunikacijam, kasneje pa smo s Petrom Lombarjem spoznali svet pred in za kamero. Predstavil nam je tudi »orodje« za snemanje (npr. kamero, mikrofone…) ter nas podučil kako snemati v različnih vremenskih razmerah.
Ker smo imeli ob sebi odličnega poznavalca filmov, smo se odločili pokazati tudi video naših maturitetnih nalog, nad katerim je bil navdušen ter nam čestital.

Če se dotaknem prejšnje omembe »ljubezen do dela«. Glede na to, da prevladujemo dijaki zaključnih letnikov, nam je bilo v dober razmislek, da smo izbrali pravo smer nadaljnjega šolanja, da bomo tudi mi z zagnanostjo in ljubeznijo do dela znali prenašati znanje ter odlično opravljali svoje delo.

V večernih urah smo si privoščili oddih na svežem morskem zraku ter se tako sprehodili skozi mesto.
Jutri nas čaka nov dan, z jutranjo aerobiko, zato se moramo odpočiti, napolniti z energijo,.. Vendar preveč ne smem izdati.
O jutrišnjih »dogodivščinah« pa več v naslednji objavi!

V torek, 25. 3. 2014, smo preživeli drugi dan na 11. SPOT-u v Piranu.

Z aktivnostmi smo, kot je bilo predvideno, začeli že navsezgodaj zjutraj ob 7. 30 uri, ko smo se odpravili na aktiven sprehod ob morju do Fiese. Sledil je zajtrk, razdelitev delovnih nalog in pričetek dela.

Naša glavna naloga je bila izdelava in snemanje oglasov za tekmovanje MTV fest, (mladinski festival turističnega videospota), ki bo potekalo 8. aprila 2014 v Moravskih toplicah. Na njem se bomo v skupinah, ki obsegajo največ tri dijake, pomerili s srednješolci iz celotne Slovenije. Naša druga naloga je bila načrtovati in izdelati oglas za poslovne načrte in projektno – raziskovalne naloge, ki smo jih izdelovali tekom šolskega leta.

Ker snemanje oglasov ni mačji kašelj in zahteva priprave, smo se teh, s pomočjo naših profesoric Mojce Železnik Buda, Patricije Kastelic Volf in Lucije Stanič Brezec, tudi lotili. Tako gimnazijci, kot tudi ekonomci, smo se prvič seznanili s pisanjem BRIEF-a in preizkušali v pisanju scenarijev.
Svoje ideje smo realizirali z delom na terenu – snemanjem. Vsi smo pričeli z nalogo za MTV fest, ki zahteva oglas za promocijo kraja/občine ali turistične znamenitosti. Med snemanjem smo se skušali držati priporočil in navodil, ki sta nam jih v ponedeljek podala predavatelja Peter Lombar in Samo Onič in pri tem biti čim bolj izvirni. Pri delu smo okusili zanke in težave, ki se pojavljajo pri snemanju, a se kljub vsemu zabavali. Ko so vsi posneti prizori ustrezali našemu scenariju, smo se odpravili v hostel, kjer smo do poznih popoldanskih ur montirali oglase. Vsem ni uspelo končati, a k sreči je jutri še en dan.

Zadovoljstvo nad uspehi svojega dela smo med seboj delili in se polni vtisov skupaj sprehodili po večernem Piranu.

Prišel je zadnji dan SPOT-a.

Jutranji veter nas je prebudil, vendar nas nič ni zaustavilo pred še zadnjim rekreativnim sprehodom ob morju. Po zaključku nas je v hostlu pričakal še obilen zajtrk.

Torkove posnetke smo zamudniki finalizirali v videoposnetke, izdelke za MTV- mladinski festival turističnega videospota in oglase za projektna dela. Vsaka izmed skupin je izdelek spravila v celoto. Vse so z strogim očesom pregledale naše profesorice – mentorice. S svojim delom smo bili zadovoljni, saj nam je uspelo realizirati vse cilje – so rekle profesorice.

Po odhodu iz hostla smo se v popoldanski urah odpravili proti domu, pot pa nas je zaustavila še v sončnem Portorožu, kjer smo si ogledali SOFslovenski oglaševalski festival. Na ogled je bilo veliko tiskanih oglasov in drugih oglasnih sredstev. Udeležili smo se tudi video predstavitve oglasov na KILLetini 2013-2014.

Dijakom bo SPOT ostal v lepem spominu in zagotovo lahko potrdimo besede profesoric. Drži, da je le majhna stvar potrebna za spremembe. Menjava okolja resnično vpliva na večjo ustvarjalnost, kreativnost, domiselnost,…

Katarina Adamič, 4. et, Urša Mahnič, 3.a gim